Menu

BistroFan

Blog nie tylko o gotowaniu ...

Pierniki ekspresowe

kakaozpianka

Uwielbiam pierniki i w okresie świąt piekę je często, ten przepis jest szybki a pierniki można od razu jeść, choć lepsze są po kilku dniach. pierniki

Pierniki: około 60 sztuk

200 g miodu gryczanego

1 łyżeczka karobu lub kakao

2 łyżeczki przyprawy do pierników

3 łyżki cukru kokosowego

1 jajko

400 g mąki pszennej razowej lub żytniej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

50 g roztopionego masła

szczypta soli 

Składniki ciasta zagniatam, wałkuję porcje ciasta między dwoma foliami i wycinam kształty foremką. Pieką pierniki w 180 st. C około 12-15 minut. Przechowuję pierniki w puszce. Ilość pierników zależy od wielkości wybranych foremek. Z tego przepisu wychodzą zwarte, ciężkie pierniczki, które powinny leżakować, kiedy mam ochotę na lekkie, pulchne i mięciutkie dodaję do ciasta 1/2 szkl mleka roślinnego lub krowiego ciepłego i zamiast proszku do pieczenia dodaję do mleka tyle samo sody i dodaję do ciasta.

© BistroFan
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci