Menu

BistroFan

Blog nie tylko o gotowaniu ...

Kruche ciasteczka z migdałami

kakaozpianka

Delikatne, rozpływające się w buzi kruche ciasteczka. Pyszna przekąska do kawy.

kruche_kokardki

 Kruche ciasteczka migdałowe: 22 sztuki 

40 g mąki migdałowej

20 g mąki pszennej pełnoziarnistej

szczypta soli

2 łyżeczki cukru kokosowego

2 łyżeczki oleju kokosowego rafinowanego

szczypta proszku do pieczenia

1 żółtko

Dodatkowo:

Marmolada różana do smarowania

Wszystkie składniki łączę, zagniatam szybko ciasto i wkładam na 30 min do lodówki. Jeśli masa się nie skleja można dodać 2 łyżeczki lodowatej wody. Wyjmuję ciasto z lodówki i wałkuję na 1/2 cm placki i wycinam małe ciasteczka, u mnie kokardki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 180 st. C aż ciastka się zrumienią, wyjmuję i studzę. Zimne smaruję marmoladą i sklejam po dwa.

© BistroFan
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci