Menu

BistroFan

Blog nie tylko o gotowaniu ...

Bomba truskawkowa z kremem

kakaozpianka

Pyszny i efektowny torcik z kremem z serka mascarpone pokryty truskawkami i galaretką. Niecodzienny kształt i smak.

 bomba truskawkowa

Bomba truskawkowa serkiem mascarpone

Biszkopt:

6 białek

2 żółtka

3 łyżki czubate mąki pszennej

2 łyżeczki erytrolu

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

Żółtka ucieram z erytrolem na puch, białka ubijam na sztywno z solą. Do żółtek dodaję mąkę przesianą, sodę i proszek i delikatnie mieszam dodając stopniowo mąkę. Masę wykładam na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, rozsmarowuję równomiernie i piekę około 10 minut aż biszkopty się zarumienią i będą sprężyste. Studzę i przykładam na środek jednego miskę i wycinam koło o jej średnicy. Pozostałe kawałki kroję na trójkąty lub prostokąty, by wyłożyć nimi wnętrze miski.

Wierzch:

77 g galaretka truskawkowa

1.5 szkl wody wrzącej

truskawki świeże

Galaretkę rozpuszczam we wrzątku i studzę, wkładam do lodówki aż zacznie tężeć, wyjmuję. Miskę o średnicy10 cm i wysokości 9 cm wykładam wewnątrz folią spożywczą wygładzając ją. Polewam miskę połową tężejącej galaretki równomiernie co chwilę wkładając ją do zamrażalki i ustawiając tak by galaretka pokryła całą miskę. Kiedy lekko stężeje pokrywam galaretkę ścisło plastrami truskawek aż po brzegi miski, czasem kroję plastry na mniejsze kawałki by szczelnie pokryły wnętrze. Następnie truskawki równomiernie smaruję resztą galaretki by pokryła całość, zostawiam na 15 minut by lekko stężała i na galaretkę kładę kawałek po kawałku biszkopt pozostały po wycięciu koła.

Poncz:

1/2 szkl przegotowanej wody

3 łyżki rumu

sok z cytryny

cukier erytrol

Do wody dodaję rum i doprawiam do smaku sokiem z cytryny i cukrem. 2/3 ponczu wykorzystuję do nasączenia biszkoptu którym jest wyłożona miska. Pozostałym nasączam biszkopt okrągły wycięty z miski.

Krem:

3 żółtka

2 łyżki erytrolu

250 g mascarpone

330 g śmietanki 30%

1 łyżka erytrolu

1/2 łyżeczki soku z cytryny

15 całych truskawek odłożonych

Z żółtek i 2 łyżek erytrolu ubijam na parze kogel- mogel, dodaję stopniowo serek i miksuję na gładką masę. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję resztę erytrolu i sok z cytryny, łączę razem z masą serową i wykładam na biszkopt prawie całą masę, wbijam w krem całe truskawki czubkami i przykrywam resztą kremu do granicy miski i wyrównuję. Na wierzch nakładam biszkopt okrągły nasączoną stroną do kremu. Biszkopt przykrywam brzegami folii którą była wyłożona miska i wstawiam do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Przed podaniem zdejmuję z wierzchu folię, kładę na wierzchu miski paterę i przekręcam całość do góry nogami, zdejmuję delikatnie miskę i folię z galaretki uważając by nie zepsuć ciasta, kroję nożem maczanym w gorącej wodzie.

© BistroFan
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci