Menu

BistroFan

Blog nie tylko o gotowaniu ...

Tort czekoladowy z czarną porzeczką

kakaozpianka

tort czekoladowy

Zawsze kiedy robię tort oznacza on szczególną okazję, bo jest to wypiek pracochłonny i wyjątkowy. Tym razem króluje czekolada a dla podkręcenia smaku towarzyszą jej kwaskowe czarne porzeczki. Kolejny duet idealny.

 tort czekoladowy

Tort czekoladowy z czarnymi porzeczkami:

Biszkopt:

4 jajka

2 łyżki cukru

Szczypta soli

½ szkl mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

Białka ubijam na sztywno z solą, stopniowo dodaję cukier cały czas ubijając, dodaję żółtka kolejno chwilę ubijając, przesiewam mąkę z proszkiem i kakao do miski i delikatnie mieszam z masą jajeczną za pomocą łyżki. Przekładam okrągłej do małej tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę biszkopt około 20-25 minut aż będzie dopieczony.

Krem:

200 g czekolady

100 g masła

3 łyżki spirytusu

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam na sztywno. Masło ubijam na puch i stopniowo dodaję czekoladę, na koniec masę delikatnie łączę ze śmietanką, dodaję spirytus i odstawiam przykryty do lodówki.

Poncz:

1 szkl przegotowanej wody

2 łyżki cukru

Sok z ½ cytryny

2 łyżki rumu

Kilka kropli zapachu rumowego

Wszystkie składniki łączę i odstawiam w temp. Pokojowej.

Do przełożenia :

¼ szkl porzeczek świeżych lub mrożonych

Kakao gorzkie do przybrania

Po ostudzeniu biszkopt przecinam na pół, każdy krążek nasączam ponczem. Jeden biszkopt układam na paterze, smaruję połową kremu i posypuję porzeczkami, przykrywam drugim biszkoptem, lekko dociskam i smaruję wierzch i boki biszkopty resztą kremu. Wstawiam tort do lodówki na 30 minut przykryty. Wyjmuję tort lodówki, kładę na wierzch wzornik ażurowy do dekoracji z wybranym wzorem i posypuję przez sitko kakao. Odstawiam przykryte do lodówki i wyjmuję 10 minut przed podaniem.

© BistroFan
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci